Wachtwoord vergeten? Reset je wachtwoord.

ExpertUpdate
Waardebepaling           (3)

27 februari 2016

Tool Twitter Curator nu gratis voor iedereen beschikbaar!

Nieuwsbericht Twitter

We schreven al eerder artikelen over Twitter Widgets, de basis van tweets verzamelen om te publiceren, Twitter Collecties, een stapje verder en de Publishertool die ze daarna 'mooier' maakt. Maar voor het 'echte' werk had Twitter een tool, Curator, die alleen voor grote nieuwsorganisaties beschikbaar was. Was, want iedereen kan nu gebruikmaken van Twitter Curator ontdekten we!

27-07-2016 Twitter Curator wordt op 1 augustus offline gehaald, de functionaliteit wordt verplaatst naar Tweetdeck:

Vanaf 1 augustus is Curator niet meer beschikbaar. De functie om te zoeken en samenstellen wordt verplaatst naar TweetDeck.

Sinds we Curator beschikbaar hebben gesteld voor gebruikers, hebben we veel feedback gekregen over dat jullie de functies van Curator liever in de tool zien die jullie al gebruiken: TweetDeck. Vanaf 1 augustus zal curator.twitter.com leiden naar tweetdeck.twitter.com. Klik hier voor meer informatie over hoe je je verzamelingen kunt bekijken en geavanceerde zoekopdrachten kunt instellen in TweetDeck.

Wij schreven ook een uitgebreide handleiding over hoe je Collecties maakt met Tweetdeck.

Twitter wordt vaak gebruikt bij breaking news en biedt daarom handige tools om die tweets te verzamelen en daarna te publiceren op bijvoorbeeld je eigen blog of website. Daar maken nieuwsorganisaties vaak gebruik van. Maar 'normale' zakelijke gebruikers kunnen dit ook doen en dat wordt dus nu nog makkelijker met Twitter Curator.

Wat is Twitter Curator?

Twitter Curator is een tool die je kunt vinden op Curator.Twitter.com. Als je ingelogd bent, kun je er direct mee aan de slag. Door middel van zeer uitgebreide segmentatietools kun je heel nauwkeurig tweets rond een bepaald onderwerp 'verzamelen' in een soort timeline. Uit die timeline kun je handmatig specifieke tweets aanklikken, waardoor ze in een verzameling opgenomen worden. Die verzameling kun je daarna delen via Twitter of andere socialmedia-kanalen óf je kunt de verzameling embeddden op je website.

De zo gedeelde of embedde verzameling wordt live, in realtime, bijgewerkt als je tweets blijft selecteren. Dat is bijvoobeeld erg handig voor een live-blog van een event!

HowTo

Om de tool te demonstreren, maakte ik een verzameling van de tweets die verzonden werden rond de uitzending van de Elfstedentocht van 1986, die gisteren 26 februari door de NOS als livestream in realtime werd herhaald.

Als eerste moet je dus inloggen op Curator.twitter.com, dan moet je een nieuw project aanmaken door het een naam te geven, een 'uitleg' die ook aan de kijkers getoond wordt en een zoekterm:

Voor deze HowTo vulde ik als eerste de volgende gegevens in:

Het resultaat als je daarna het project aanmaakt is:

Het scherm is in drie velden op te delen:

  1. Aan de linkerkant vind je een deel waarin je ziet wat er op dat moment binnengehaald is. Bovenin zie je nog drie tabs (Inzichten, Query, Outputs) waar we later beter naar gaan kijken omdat we daar de zoekopdracht kunnen aanpassen.
    Van boven naar beneden in de linkerkolom eerst een overzicht van het volume aan tweets en een actuele realtime indicatie over hoeveel tweets er nú over verzonden worden.
    Daaronder een trendgrafiek (de start was 's ochtends al om 5 uur), gevolgd door de gebruikte hashtags in de tweets, de belangrijkste accounts, de talen die tweeten en de belangrijkste auteurs.
  2. In het middenveld zie je de tweets in realtime tevoorschijn komen. Dit is dus dynamisch en vult aan zolang er nieuwe tweets verschijnen.
  3. Helemaal rechts komen straks de tweets die je geselecteerd hebt om opgenomen te worden in de verzameling. Daar is het nu dus nog leeg.
Maar er is meer!

Zoals gezegd zijn er 3 tabs waar je meer kunt instellen:

Onder 'Query' kun je je zoekopdracht verfijnen. En dan niet zomaar een beetje, maar echt belachelijk! Zo kun je als je overschakelt naar 'geavanceerd' Boleaanse zoekopdrachten ingeven. Dan ga je verschillende zoektermen combineren met termen als AND of OR en deelverzamelingen maken. Daarna kun je nog dieper in de tweets duiken met Onderwerpen, Personen (accounts of vooraf gemaakte lijsten) en filters. 

Dat laatste onderdeel is zeer indrukwekkend, je kunt accounts kiezen, maar ook hoe invloedrijk de twitteraar moet zijn, je kunt kiezen of er een afbeelding, video, GIF, Vine of link bij moet zitten. Je kunt zeggen dat een tweet minimaal een x-aantal keer geretweet of geliket moet zijn, of dat alleen geverifieerde accounts getoond moeten worden. En die voorwaarden kun je combineren!

Zulke diepe segmentatiemogelijkheden had Topsy zelfs niet!

Tweets aan verzameling toevoegen

Voordat je de tweets in een verzameling kunt opnemen, moet je eerst die verzameling aanmaken via het plusje in de rechterkolom:

Daarna kun je in de middenkolom tweets selecteren die in de verzameling moeten komen.

De tweets die je opneemt, staan in de volgorde waarin je ze kiest. Ga dus eerst naar de oudste tweets die je wilt toevoegen!

Als je 'klaar' bent met verzamelen, of als je tussentijds je verzameling wilt delen en/of embedden op een blog, moet je weer naar de rechterkolom om op het tandwiel te klikken:

Daar kun je nog wat extra's zoals alle tweets verwijderen om opnieuw te beginnen, de teksten van je verzameling bewerken of losse tweets invoegen op basis van hun unieke url, maar ook 'insluiten', dan krijg je dit:Inderdaad, het lijkt heel erg op de Publishertool en daar is het ook op gestoeld, maar nu vanuit Curator. Je krijgt dus een link die je kunt tweeten. De link leidt dan naar je verzameling, maar die wordt 'in' jouw account getoond:Dus iedereen die waar dan ook de link aanklikt, komt in aanraking met jouw profielpagina, die je natuurlijk geoptimaliseerd hebt om de juiste relevante volgers aan te trekken! en dat biedt zo dus kansen voor nieuwe volgers, doorkliks naar je website etc.

En je kunt de verzameling embedden:

Met Twitter Curator heb je een heel mooie tool in handen om via Twitter externe content (tweets) rond een voor jouw relevant topic te verzamelen en te presenteren en zo nieuwe relevante volgers aan te trekken. Bovenstaand voorbeeld is slechts één van de vele toepassingsmogelijkheden. Ik ben benieuwd wat jullie ervoor bedenken. 

Twitter heeft in een blog bekendgemaakt dat op 3 maart alle embedde timelines gewijzigd zullen worden naar een compleet nieuw en responsive design:

Als onderdeel van het redesign zal de optie 'show no media' verwijderd worden, dus mocht je dat ooit gebruikt hebben, dan zal dat verdwijnen. 
Als je nú al wilt zien hoe dat wordt, dan moet je onderstaande code aan de headsectie van je pagina met de embedde tweets toevoegen:
<meta name="twitter:widgets:new-embed-design" content="on">


Nu delen met jouw netwerk

Waardeer dit artikel

Tags: HowTo Tools Embedden

Categorie: Twitter

Twitter update

Artikel door auteur:

Herman Couwenbergh

Biografie auteur >
LinkedIn
Boek deze expert

Nieuw design Twitter - waar moet je op letten?

Twitter breidt mogelijkheden 'DM van iedereen' uit

Inzicht in verzamelde data, is dat zakelijk belangrijk?

Meer artikelen, Twitter

Nieuwe functies voor Facebook Live

Meer artikelen, Facebook

Word gevonden met LinkedIn Search

Meer artikelen, LinkedIn

Pinterest geeft Lens gewenste aandacht

Meer artikelen, Overige kanalen