Wachtwoord vergeten? Reset je wachtwoord.

ExpertUpdate
Waardebepaling           (4)

10 oktober 2016

Livestreaming op Facebook: de start en waar je aan moet denken

Nieuwsbericht Facebook

De afgelopen jaren is door de steeds beter wordende mobieltjes het aantal video’s explosief gestegen. Meerkat en Periscope maakten een begin en ook Facebook is er nu vol ingestapt, waardoor livestreamen voor iedereen mogelijk is.

Waarom is Facebook Live zo belangrijk? 

Facebook is met Facebook Live in korte tijd een stevige concurrent geworden van YouTube. Video’s (en zeker live-video) krijgen op Facebook veel bereik en heeft een soort van urgentie in zich. 

Als je naar de cijfers kijkt van live-video op Facebook dan kijken mensen 3 keer langer naar een live-video dan naar een vergelijkbare normale video op Facebook! 

Bovendien is dit de ultieme mogelijkheid om de menselijke kant van een bedrijf te laten zien. 

Facebook Live: beschikbaar op pagina en profiel 

Zowel als persoon (profiel) als bedrijf (pagina) is het mogelijk om een Facebook- Live-uitzending te starten. Beiden werken hetzelfde, alleen kun je met een profiel kiezen wie de streaming mag bekijken; iedereen (openbaar) of alleen (een selectie) vrienden op Facebook. 

Een Facebook-Live-video op de pagina is openbaar en voor iedereen beschikbaar of dit moet in de pagina-instellingen anders ingesteld zijn. 

Facebook Live: starten van een stream 

Op je mobiel ga je naar de Facebookpagina waar jij een live-video wilt starten. Dit kan via de standaard Facebookapp of via de Paginabeheerapp. Je klikt op de knop ‘Plaatsen’ om een nieuw bericht te maken. 

Je klikt op ‘Live gaan’ in dit venster. 

Het nieuwe scherm wat je ziet, geeft meteen de optie (rechtsonder) om Live te gaan. Eerst even uitleg over de andere opties. 

 1. Rotatie-icoontje rechtsboven: hiermee kun je de stand van de camera van je mobiel aanpassen; voor en achter
 2. Opties voor geolocaties; hier kun je restricties aangeven wie je video mag zien. Je kunt hier kiezen uit leeftijd, mannen/vrouwen en locaties (land, plaats). Standaard staat deze optie uit en kan iedereen (openbaar) je Live-video zien.
 3. De beschrijving: vertel hier aan je fans wat je gaat vertellen in de video. 

Stel in je beschrijving een vraag, die je in je video gaat beantwoorden. 

Als je er helemaal klaar voor bent: klik op ‘Live gaan’. Je ziet dat Facebook gaat aftellen van 3 naar 0… en dan begint de uitzending!! 

Mogelijkheden tijdens de Facebook-Live-uitzending 

Allereerst zie je in het beeld onder de video de live-reacties. Leuk maar ook lastig omdat dit natuurlijk meteen afleiding geeft tijdens een uitzending. 

Linksboven in je streamingscherm op Facebook zie je het goochelstafje, hiermee kun je een filter gebruiken in je video. Er zijn meerdere filters beschikbaar van zwart-wit tot hulk-groen ;-) 

Pauzeren van een live-video 

Niet echt de bedoeling van een Facebook-Live-video, maar je kunt deze pauzeren. Heel simpel… zet je telefoon (scherm) uit met de aan/uit knop. 

Je krijgt de melding dat je video gepauzeerd is met de opties om te hervatten of te beëindigen. 

De Live-uitzending stoppen 

Klik rechtsonder op ‘Beëindigen’ om je Facebook-Live-uitzending te stoppen. Je krijgt een melding in beeld te zien waarop Facebook meteen doorgaat naar een volgend scherm, waarop jij kunt kiezen of je de gemaakte video wilt bewaren op de tijdlijn van je pagina. 

Dit laatste moet je zeker doen, want niet alle fans van je pagina zijn natuurlijk online op het moment van uitzenden. Met het plaatsen van de video op je tijdlijn krijg je ook achteraf nog kijkers. 

Plannen van je Facebookuitzending 

Bedenk van te voren wat je gaat vertellen, wat het onderwerp is en wie je wilt bereiken met je uitzending. Dit heeft natuurlijk consequenties voor bijvoorbeeld het tijdstip van de uitzending. 

Wil je iets meegeven aan je kijkers zoals een website, inschrijven voor een nieuwsbrief of wil je gewoon kennis delen? Een paar mogelijke opties voor onderwerpen van een live-uitzending op Facebook:

 • een evenement waar jij bij aanwezig bent (of organiseert)
 • nieuws zoals aankondiging van een nieuwe dienst, website of product
 • interview met een collega of klant
 • iets achter de schermen bij je bedrijf
 • uitleg van tools, kennis of gewoon een tip over een eigen onderwerpen 

Tips voor een goede Facebookuitzending 

Er zijn een aantal eenvoudige dingen waar je aan moet denken bij een Facebook-Live-uitzending:

 • genoeg licht hebt
 • goede internetverbinding
 • stevige hand om je mobiel vast te houden (of een standaard)
 • geluid; een video zonder goed geluid is minder interessant, eventueel gebruik je een microfoon om hier zeker van te zijn.
 • vergeet niet in de camera te kijken om oogcontact te maken 

Extra mogelijkheden met Facebook Live 

Je kunt Facebook Live ook gebruiken vanaf je pc. Als je Windows 10 hebt, is het mogelijk om de Facebookapp te gebruiken maar dit werkt op dit moment helaas niet voor een Facebookpagina. Je kunt alleen een live-stream starten vanaf een persoonlijk profiel. 

Dit is wel mogelijk met aparte software, er is software waarmee je een hele uitzending kunt regisseren (ook voor een Mac). 

Wel heeft Facebook aangekondigd Facebook Live ook voor de desktop via de eigen site beschikbaar te maken. De komende maanden worden hiervoor de eerste personen en bedrijven uitgekozen om dit te testen.


Nu delen met jouw netwerk

Waardeer dit artikel

Tags: Social Video Streaming

Categorie: Facebook

Facebook update

Artikel door auteur:

Rene Schipper

Biografie auteur >
LinkedIn
Boek deze expert

Nieuwe functies voor Facebook Live

Uitrol 'groepen voor Facebookpagina’s' begonnen

Facebook test officiële groepen voor pagina’s

Meer artikelen, Facebook

Nieuw design Twitter - waar moet je op letten?

Meer artikelen, Twitter

Word gevonden met LinkedIn Search

Meer artikelen, LinkedIn

Pinterest geeft Lens gewenste aandacht

Meer artikelen, Overige kanalen